[...] In The Age of Missing Information, cercetatorul american Bill McKibben a studiat toate emisiunile de la televiziune transmise de-a lungul unei zile in statul New York. A avut nevoie de cateva lunica sa vizioneze intregul material si a stabilit ca este vorba de o masa enorma de informatii, fara niciun folos si fara nicio contributie la imbogatirea de cunostinte.
Suntem bombardati, de dimineata pana seara, cu informatii si cu divertisment, dar stim mai putin ca niciodata.Neil Postman, un cunoscut veteran al luptei impotriva supraalimentarii mediatice, sustine ca, pe vremuri, cand mijloacele tehnice auxiliare erau primitive, studentii se aratau in majoritatea cazurilor capabili sa citeaasca, sa scrie si sa-si exprime ideile in cuvinte. Astazi exista programe de redactare, acces electronic in mii de biblioteci, si internet wireless non-stop, in schimb putini mai pot redacta un eseu coerent, cat desre idei proprii, de mult nu mai exista, multumindu-se cu toti sa repete ca papagalii.
Savantii in domeniul creierului uman se arata extrem de preocupati de soarta generatiei care va urma, punand tot mai des esecul scolar pe seama asa-numitei neglijentei mediatice.Jumatate dintre copiii de zece ani au in camera lor un set complet de aparatura: televizor, computer,play-station si dvd-recorder, si isi petrec zilnic in jur de doua ore cu jocuri video. Capacitatea lor de a invata materia ceruta la scoala s-a redus masiv, deoarece zonele scoartei cerebrale dedicate activitatii scolare sunt suprasolicitate de jocurile video si de televizor.
Niciun aparat nu favorizeaza indobitocirea si cimportamentul de turma mai intens decat televizorul. Niciun mediu nu e mai raspunzator de difuzarea unei cantitati mai mari de tampenie , de violenta si de banalitate, de atata pierdere de vreme. [...].
Alexander Von Schonsburg - Arta de a scapata cu stil
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu